Podzimní recepty - Dýně

Podzimní recepty - Dýně

Podzim je v plném proudy a pulty se zeleninou se pohýbají pod nádhernými dýněmi nejrůznějších tvarů… Máme pro vás dva naše nejoblíbenější dýňové recepty, bez nichž si podzim nedokážeme představit. Vyzkoušejte je i vy!


Exotický dýňový krém

Jednoznačně nejlepší jídlo z dýně je jemný krém. Ten vás uchvátí nejen svou nádhernou oranžovou barvou, která vás nabije energií, ale také svou mírně pikantní chutí, díky níž vás prohřeje i zevnitř!

Suroviny:

1 dýně, 1 velká cibule, 2 brambory, 2 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, 125 ml smetany na vaření, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, sušená a drcená chilli paprička (nemusí být)

Postup:

Dýni oloupejte a nakrájejte na větší kostky, část semínek si ponechejte k servírování. Brambory a cibuli zbavte slupky, brambory nakrájejte na menší kostky, cibuli nadrobno. Do polévky prolisujte stroužky česneku a nastrouhaný zázvor. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Nechejte vařit, dokud nebude dýně měkká (zhruba půl hodiny). Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte chilli papričku. Záleží na typu dýně a velikosti kostek. Poté rozmixujte ponorným mixérem a přilijete smetanu. Opět krátce prohřejte. Polévku servírujte s dýňovými semínky, která předtím opečte na pánvi s olejem.

Náš tip:

Polévku můžete uvařit z jakékoli dýně, kterou máte zrovna ve spíži. Polévka bude pokaždé chutnat trochu jinak, takže si jen najděte tu svou „nej“.


Zapečená dýně

Netradiční zeleninové jídlo je na podzim jako stvořené. Uvidíte, že zlomí i ty největší odpůrce bezmasých jídel!

Suroviny:

1 máslová dýně, 4 brambory, 1 cibule, 500 ml smetany ke šlehání, 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam, čedar), sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, lžička kari koření, olej na vymazání pekáčku

Postup:

Dýni oloupejte, vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na menší kostky. Oloupanou cibuli a brambory nakrájejte na tenké plátky. Do vymazaného pekáčku dávejte střídavě vrstvu cibule, brambor a dýně. Každou vrstvu osolte a opepřete. Poté zeleninu zalijte smetanou, ve které rozmíchejte kari koření a muškátový oříšek. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, dokud dýně nezměkne. Deset minut před koncem zeleninu posypte strouhaným sýrem.

Náš tip:

Pro ozvláštnění můžete brambory vyměnit za mrkev. Jídlo tak bude sladší, takže vrstvu mrkve můžete vždy zakápnout citronovou šťávou.


Přizpůsobte podzimním rozmarnému počasí nejen svůj jídelníček, ale i šatník. Pomocí hřejivé mikiny předejdete nepříjemnému nachlazení a budete doslova jako v bavlnce!


Vloženo 11.10.2016 7rano.cz

Komentáře

Napsat komentář

Jméno:
Hodnocení:
Špatné            Dobré
Komentář:
Opište kód z obrázku do pole níže:
Reload

Podobné články

Jak zbránit třepení konečků vlasů

Jak zbránit třepení konečků vlasů

Také se vám nepříjemně třepí konečky vlasů? Přemýšlíte nad tím, jak tomu zabránit? My přinášíme následující rady a tipy, jak dát vale třepení konečků! Ochraňte své vlasy Kondicionéry, masky na vlasy, ochranná séra a podobně. Pořiďte si jedno z&.. Více
Deset rad pro zdravý spánek

Deset rad pro zdravý spánek

Nespavost a problémy se spánkem má v dnešní době přes 40 % Čechů. Nedostatek spánku však může vést k závažným problémům a onemocněním, které jsou spojeny s depresemi. Přinášíme vám 10 rad, jak spát zdravě.   Dejte .. Více
Chilli tip na víkend - Svlékací hry

Chilli tip na víkend - Svlékací hry

V naší rubrice Chilli tip na víkend vám přinášíme nápady na ozvláštnění vašeho milostného života. Tentokrát pro vás máme tip sice poměrně netradiční, ale s okamžitými výsledky. Vyzkoušejte žhavé hry pro pár! Chladné večery vybízí k hrám, neje.. Více
Domácí limonády - Bylinkové limonády

Domácí limonády - Bylinkové limonády

Čas na domácí limonádu právě nastal! Dejte však tentokrát šanci méně obvyklým bylinkovým limonádám, které jsou stejně osvěžující a na vaše návštěvy jistě udělají dokonalý dojem. Mátovou limonádu jistě dobře znáte z restaurací, tak proč si ji n.. Více